Makanan Terkenal Di Sabah | Pis Jagung Atau Biyamban| |
Makanan Terkenal Di Sabah | Pis Jagung Atau Biyamban|
Mungkin ada yang terkejut bila nampak perkataan Biyamban kan... Tu sebenarnya bahasa yang selalu orang guna bila nak beli kuih ni.. Sebab kalau tanya kat makcik makcik yang jual kuih muih yang mana satu Pis Jagung, aku yakin diorang tak tahu.. Sebab rata rata orang Sabah menggunakan istilah Biyamban...
Keistimewaan Pis Jagung Atau Biyamban
Keistimewaannya adalah, Pis Jagung Atau Biyamban ni hanya sesuai dimasak menggunakan Jagung Pulut... Kalau nak menggunakan Jagung Manis, boleh tapi rasa berbeza sedikit dan kurang berlemak.. Bukan setakat itu, malahan cara membungkus juga sedikit berbeza dan tradisional sangat...
Makanan Terkenal Di Sabah |
Dan hasilnya adalah.... Jeng jeng jeng...
Pis Jagung |
Siap untuk di kukus... Nak resepi, nanti aku bagitau kat mana nak dapatkan resepinya... Inilah sebahagian kuih yang hampir ditelan zaman... Dan ianya masih terkenal di Sabah sebagai Makanan Terkenal Di Sabah Pis Jagung Atau Biyamban
8 Komen untuk "Makanan Terkenal Di Sabah | Pis Jagung Atau Biyamban"
ooo...x pernah tau pun...banyak rupanya makanan tradisi diorang eh..
tak pernah makan ponnnnnnggg..
tak pernah makan ponnnnnnggg..
wahh bestnya.. tak pernah makan boleh cuba kalau pergi ke sana
Saya tak pernah pon dengar nama kuih ni...tapi nampak gayanya sedap jer kuih ni.....lain kali admin boleh laa share resepi plak....hihihi
Assalammualaikum,..PB,
wah.. nampak sedap makanan dalam kulit jagung nie , mselim3 tak pernah nampak.. rasanyer pasti sedap kan.
mselim3
Sedapnya ni ... :)
Ohh... 1st time dgr pasal jagung mcm ni