Labu Merah Masak Lemak
Ini salah satu resepi turun temurun dari mak aku yang telah diwarisi dari nenek moyang aku... (Rasa cam pelik je bunyinya)...
Gambar tak menarik selera langsung... Lantak lah... Janji dapat makan air tangan sendiri... Bahan bahannya mungkin sama dan mungkin juga tak sama dengan cara korang masak Labu Merah Masak Lemak..
Bahan bahan:
1 biji kelapa yang dah diparut
Cebisan kelapa sebesar 3 Inci
Ikan Jenahak Kering
2 ulas serai segar
Kunyit segar
Serbuk kunyit
Bawang merah
Bawang putih
1Biji labu saiz sederhana
Cara caranya
1. Bakar cebisan kelapa sebesar 3 inci tu
2. Tumbuk bawang merah, bawang putih, kunyit beserta kelapa bakar tu...
3. Tumis bahan bahannya dan masukkan sekali ikan jenahak kering
4. Masukkan labu dan santan
5. Masukkan garam, serbuk kunyit secukup rasa...
6. Kacau sehingga masak... Pastikan jgn sampai jd tahi minyak...
Setel... Hehehehe... Rasanya sedap... Memang citarasa aku la ni... Hahaha bagi mereka yang ade penyakit gout, anda dilarang mencuba... Sekian terima kasih...
3 Komen untuk "Labu Merah Masak Lemak"
rupa tak penting abg azmi. yang penting rasa dia sedap.. COD ke kchg pls.. hehe :-P
sedap nye
Sedap kan labu... Tapi x pernah makan yg masak lemak... pernah makan sup labu