Bagi suku kaum Bajau, kuih ni memang wajib ada masa kenduri kendara... Terutamanya masa kenduri arwah...
Cara buatnya aku tak berapa nak pasti sebab hanya mak aku je yang pandai... Aku pernah cuba buat tapi tak menjadi...
Susah sangat nak buat kuih ni... Skill memang perlu ada... Sukatan pon jadi keutamaan... Kalau tak ikut sukatan, kuih ni tak akan jadi bentuk bulat... Dan yang paling penting, tepi kuih tu tak akan jadi menggerutu (istilah cam tu la kot)...
Nak cari orang yang jual kuih ni bukan senang... Kalau tak diwarisi oleh orang muda, mungkin kuih ni akan luput di telan zaman.. Kan kan kan...
6 Komen untuk "Antara Kuih Yang Terkenal Di Sabah"
salam, heheheh sama la kita..sy pun tak tau buat..tau makan ja :D
mak..jangan cakap la..orang dulu+ memang pro buat penyaram :))
Kat johor kami panggil cucur jawa, sedap.. Biasanya beli je kat psr mlm.
Pernah makan tapi tak tahu nama.. main ngap je... hahahahaha
kat semenanjung pon ada nampak org jual kat pasar malam, tp kebanyakan area penempatan Jawa macam kat Banting ni...kadang2 jer nampak !
Kih3 pnh makan tp name xtau haha
kuih penjaram ni mmg sedap..