Resepi Sotong Katak | Sotong Katak Masak Hitam
|
Resepi Sotong Katak
Ini salah satu resepi untuk Sotong Katak.. Apa itu sotong katak?? Klik sini untuk melihat Rupa Bentuk Sotong Katak.. Resepi sotong katak ni cuma satu resepi yang biasa biasa saja... Tiada yang lebih istimewa... Cuma, resepi sotong katak ni pelik sikit iaitu Sotong Katak Masak HitamOk... Mungkin bahan bahan yang aku gunakan sedikit berbeza dari kebiasaannya... Walaupon Cara Bersihkan Sotong Katak dah betul, tapi bau hanyir tetap ada...
Bahan Bahan Sotong Katak Masak Hitam
- Seekor Sotong Katak berat 1 kg
- Lada besar / lada hijau / lada merah
- Daun selasih untuk menghilangkan bau hanyir
- Dakwat Sotong Katak
- Bawang Merah
- Bawang putih
- Bawang kuning (Orang sabah gelar bawang besar)
- Air setengah gelas
Cara Cara Memasak Resepi Sotong Katak | Sotong Masak Hitam
- Tumis bawang putih dan bawang merah yang telah dikisar
- Goreng hingga naik bau
- Masukkan sotong katak yang telah di hiris halus
- Masukkan air setengah gelas
- Biarkan selama 5 minit dan masukkan daun selasih
- Masukkan dakwat hitam sotong katak
- Bila sotong katak dah empuk, masukkan lada hijau/ lada merah
- Masukkan hirisan bawang kuning
Siap... Hasilnya seperti dalam gambar kat atas tu.. Rasanya sudah tentu sedap... Kali pertama tulis resepi panjang berjela macam ni... Alhamdulillah, entri Resepi Sotong Katak | Sotong Katak Masak Hitam dah selesai... Selamat mencuba
5 Komen untuk "Resepi Sotong Katak | Sotong Katak Masak Hitam"
saya tak pernah mkn yg resepi pakai dakwat... sedap ke? rasa dia mcm mana? nak try buat tapi sampai sekrang tak berani hehehehe...
euwwwww....campur dakwat...?
Tengok gambar dah telan air liur...takpe boleh suruh mak cuba nanti hehe..
macam mna mau dptkan dakwat sotong katak tu ??
Sotong katak ni selalu kita makan masa duk dekat asrama dulu..Tapi tak makan pun..sebabnya terbayang2 muka putera katak...heheheh
nak kenal saya jom clik
http://binimazlan.blogspot.com/